Huidsverzorging
Hoe verwijder je opgehoopte dode huidcellen?
Een doffe huid lijkt geen ernstig huidprobleem, maar kan erg vervelend zijn. Je ziet er vermoeider uit, make-up pakt minder mooi en je mist een stralende huid. Waar komt die doffe huid toch vandaan? Het probleem kan komen door opgehoopte dode huidcellen. Hier ontdek je waar dode huidcellen vandaan komen, hoe je ze verwijdert en hoe je je gezicht verzorgt voor een gladde, gezonde en stralende huid.
In het kort
Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en is constant in beweging. Ongeveer elke 30 dagen vernieuwt je huid zichzelf; een proces dat celvernieuwing heet. Je huid stoot dan dode huidcellen af om plaats te maken voor nieuwe huidcellen.
Celvernieuwing is een normaal proces van je huid en vormt geen probleem. De cellen zijn zo klein dat je ze niet eens met het blote oog kan zien. Wanneer dode huidcellen zich om welke reden dan ook ophopen, wordt dit wél zichtbaar. Het resultaat: een doffe, ruwe huid met een grove textuur.
Als je last hebt van een doffe huid en een grove textuur, wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Er is van alles wat je kan doen om je huid weer te laten stralen! Daarom leggen we in deze gids uit wat opgehoopte dode huidcellen veroorzaakt en wat je eraan kunt doen. Ook leer je hoe je je huid exfolieert zonder je huidbarrière te beschadigen. Zo werk je aan een prachtige huid met een egale teint.
Feiten over dode huidcellen
Elke minuut verlies je 30.000 tot 40.000 huidcellen. Dat komt gemiddeld neer op wel 50 miljoen dode huidcellen per dag! Het proces van huidcelvernieuwing noem je ook wel epidermale vernieuwing.
Wanneer dode huidcellen de kans krijgen om zich op te hopen, krijg je last van een doffe huid met een ruwe, grove textuur. Soms kunnen dode huidcellen zelfs bijdragen aan verstopte poriën en mee-eters.
Er is ook goed nieuws: je kan dode huidcellen verwijderen door regelmatig te exfoliëren met een milde scrub. Om dode huidcellen te verwijderen, zijn er twee geschikte soorten exfoliatie: fysieke exfoliatie en chemische exfoliatie.
Wat zijn opgehoopte dode huidcellen?
Elke dag verlies je miljoenen dode huidcellen. Deze cellen vallen van je huid af als schilfers en maken weer plaats voor nieuwe cellen. Naarmate je ouder wordt, of als je last hebt van bepaalde huidproblemen, vertraagt het celvernieuwingsproces. Je denkt misschien dat je dan minder snel last krijgt van opgehoopte dode huidcellen, maar het tegendeel is waar. Wanneer het celvernieuwingsproces wordt vertraagd of onderbroken, blijven de cellen juist aan je huid plakken. Exfolieer je niet regelmatig, dan krijg je sneller last van opgehoopte dode huidcellen.
Hoe herken je opgehoopte dode huidcellen?
Opgehoopte dode huidcellen kunnen allerlei oorzaken en gevolgen hebben voor je huid. Je huid kan er dof en futloos uitzien of een ruwe, grove textuur hebben. Soms kan je huid zelfs gaan schilferen. Maar hoe weet je of je last hebt van opgehoopte huidcellen? Om dat te ontdekken, vertellen we je meer over verschillende huidproblemen die verband houden met opgehoopte dode huidcellen.
Een doffe huid
Denk eens aan hoe je huid eruitziet en aanvoelt na een grondige gezichtsbehandeling: zacht, glad en stralend. Dat komt deels doordat gezichtsbehandelingen vaak een exfoliërende stap hebben. Dode huidcellen op je gezicht maken je huid dof en futloos. Verwijder je die cellen met zachte exfoliatie, dan krijgt je huid weer de gelegenheid om te stralen.
Droge, schilferige plekken
Heb je een droge, schilferige huid? Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een uitdroging van je huid of overmatig gebruik van agressieve skincare producten. Wist je dat opgehoopte huidcellen ook schilfering kunnen veroorzaken? Dit gebeurt vooral wanneer dode huidcellen gaan samenklonteren.
Een grove textuur op je huid
Was je handen grondig en voel eens aan de huid van je gezicht. Voelt het glad en zacht? Dan zit je goed! Heb je oneffenheden, een ruwe huid of schilferige plekken, dan kunnen dat tekenen zijn van opgehoopte dode huid.
Verstopte poriën, mee-eters en whiteheads
Verstopte poriën ontstaan wanneer talg en dode huid zich ophopen en vastzitten in je poriën. Als de opening van een van deze poriën wordt blootgesteld aan lucht, oxideert de inhoud van de porie. Dit proces klinkt al niet prettig en resulteert dan ook in een mee-eter. Een whitehead ontstaat op een andere manier: dit gebeurt juist wanneer er geen lucht bij de porie kan komen.
Wat is de oorzaak van opgehoopte dode huidcellen?
Als het vermogen van je huid om cellen af te stoten wordt aangetast, kunnen dode huidcellen niet goed loskomen van je huid. Je krijgt dan last van opgehoopte dode huidcellen. Een verstoorde celafstoting kan allerlei oorzaken hebben. We nemen er een aantal met je door.
Leeftijd: naarmate je ouder wordt, vertraagt het celvernieuwingsproces. Als jongvolwassene vernieuwt je huid zich ongeveer elke 30 dagen. Voor oudere volwassenen kan dit proces tot wel 50 dagen duren. Onvoldoende exfoliatie: met exfoliatie verwijder je handmatig de dode cellen van je huid. Doe je dit niet of te weinig? Dan krijgen dode huidcellen de kans om zich op te stapelen.
Dehydratatie: je huid heeft water nodig om essentiële functies uit te voeren. Celvernieuwing is één van die belangrijke functies. Een gebrek aan vocht kan huidcelvernieuwing vertragen. De huid komt niet goed los en je raadt het al … dode huidcellen gaan zich ophopen.
Geen (of de verkeerde moisturizer) gebruiken: moisturizer helpt om water in je huid vast te houden, en water is ontzettend belangrijk om je huid goed te laten functioneren. Gebruik je de verkeerde moisturizer voor je huidtype, dan kan dit ook bijdragen aan opgehoopte dode huidcellen. Een aangetaste huidbarrière: is de vochtbarrière van je huid beschadigd? Dan verlies je sneller vocht, wat zorgt voor een droge huid. Ook hierdoor kan de celvernieuwing vertragen en krijg je last van dode huidcellen die zich ophopen.
Hoe verwijder je dode huidcellen zonder je huid te beschadigen?
Exfoliëren is hét antwoord op de vraag hoe je dode huidcellen verwijdert. Maar dan komen er al snel nieuwe vragen: op welke manieren kun je exfoliëren? Wat is de beste methode en welke producten moet ik hiervoor gebruiken?
In dit stappenplan geven we antwoord op die vragen en leer je hoe je dode huidcellen verwijdert. Dat doe je met producten die geschikt zijn voor jouw huidtype. Zo wordt je huid schoon, glad en stralend, zonder je huidbarrière te beschadigen!
Stap 1: Begin met een exfoliërende gezichtsreiniger
Met een exfoliant verwijder je dode huidcellen, maar wees voorzichtig: is de exfoliant te agressief, dan beschadig je je huid. Dat kan weer andere huidproblemen opleveren! Wil je dode huidcellen aanpakken zonder je huidbarrière te beschadigen, dan kun je het beste een mild exfoliërend product gebruiken. De CeraVe SA Anti-Ruwe Reiniging is bijvoorbeeld een milde exfoliant. Deze cleanser is gemaakt met salicylzuur en helpt vuil, olie en dode huidcellen te verwijderen - zonder je huid uit te drogen. De formule bevat ook niacinamide en ceramiden, waardoor je huid zachter en gladder wordt.
Stap 2: Breng een exfoliërend serum aan
Na het reinigen ga je verder met een effectief gezichtsserum. Heb je een ruwe, grove huidtextuur? Dan kun je het beste een gladmakend serum gebruiken. Uit ons assortiment is het CeraVe Retinol Serum tegen Vlekjes een aanrader. Dit serum bevat ingekapseld retinol, zoethoutwortelextract en drie essentiële ceramiden, en maakt zo je huid op zachte wijze weer glad. Je huidtextuur verbetert en je krijgt weer een stralende huid.
Stap 3: Gebruik dagelijks een moisturizer
Wat je huidtype ook is: hydrateren is ontzettend belangrijk. Let wel op, want niet elke formule is geschikt. Kies een moisturizer die bij je huidtype past. Heb je een vette huid? Dan is een lichte gel-crème zoals de CeraVe Oil Control Hydraterende Gel-Crème een fijne optie voor je gezicht Heb je juist een normale tot droge huid? Dan kun je wel wat extra hydratatie gebruiken. Probeer dan eens de CeraVe Hydraterende Gezichtscrème met hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur en ceramiden.
Stap 4: Bescherm je huid tegen schadelijke invloeden
Zonbescherming verwijdert misschien niet direct dode huidcellen, maar de juiste bescherming van je huid kan wel voorkomen dat je hier last van krijgt. Hoe gezonder je huid is, hoe kleiner de kans dat je last krijgt van vervelende huidproblemen, zoals opgehoopte dode huidcellen.
Breng dagelijks (ook in de winter) zonnebrandcrème aan op je gezicht en nek. Doe dit minstens 15 minuten voordat je naar buiten gaat. en breng de crème het liefst elke twee uur opnieuw aan. De CeraVe Hydraterende Gezichtscrème SPF30 of SPF50 is een handige optie voor dagelijks gebruik! Deze multifunctionele formule beschermt tegen UVA- en UVB stralen en vervuilende deeltjes, terwijl de huid wordt gehydrateerd.
CeraVe Tip: om je skincare routine te versimpelen, kun je dus een gezichtsverzorging gebruiken die zorgt voor hydratatie en SPF bevat. Zo hydrateer en bescherm je jouw huid in één stap.
Zo kies je de juiste exfoliant voor jouw huid
Zoals je eerder las, zijn er twee soorten exfoliatie: fysieke en chemische exfoliatie. Tijdens fysieke exfoliatie maak je gebruik van schurende materialen, oftewel; een scrub. Het voordeel van fysieke exfoliatie is dat je direct resultaat merkt. Er is ook een nadeel: is je huid gevoelig of scrub je te hardhandig, dan krijg je last van een geïrriteerde huid. Een te harde scrub kan zelfs je huidbarrière verstoren.
Bij chemische exfoliatie maak je gebruik van ingrediënten (zoals AHA’s en BHA’s) die bindingen tussen dode huidcellen oplossen. Wanneer de bindingen oplossen, komen de cellen los en spoel je ze vervolgens weg bij het reinigen. Meestal is dit de mildere methode om je huid te exfoliëren. Daarom is chemisch exfoliëren vaak de betere optie voor een droge, gevoelige of acne-gevoelige huid.
Als je kiest voor een chemische exfoliant, zijn er verschillende opties. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. BHA's zoals salicylzuur zijn ideaal voor een vette huid, omdat ze oplosbaar zijn in lipiden, wat betekent dat ze oplossen in olie. AHA's zijn geschikter voor een droge huid: de AHA’s, zoals melkzuur en glycolzuur, hydrateren terwijl ze exfoliëren. Als laatste optie is er retinol. Dit stofje bevordert de celvernieuwing en helpt om fijne lijntjes en rimpeltjes te verminderen. Zoek je anti-agingproducten, dan heb je baat bij skincare met retinol.