Huidsverzorging
Wat veroorzaakt een rode huid?
Je hebt het vast weleens meegemaakt: een rode huid. De ene keer na een wandelingetje door de kou en de andere keer na het sporten. Het overkomt iedereen, ongeacht je leeftijd of huidtype. Af en toe een rode huid hebben is niet direct een probleem. Heb je regelmatig een rode huid en wordt het steeds vervelender, dan wil je daar waarschijnlijk iets aan doen.
Het probleem oplossen begint bij begrijpen wat een rode huid veroorzaakt. In dit artikel leggen we je daarom uit wat een rode huid veroorzaakt en delen we skincare tips om roodheid te verminderen. Zo geniet je straks weer van een stralende, egale huid!
In het kort
Meestal wordt een rode huid veroorzaakt door externe irritaties zoals weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een fietstochtje door de winterse kou. Deze roodheid trekt meestal snel weer weg.
Heb je een reactieve of gevoelige huid, dan kan een rode huid veel langer aanhouden. Naast een rode huid kun je ook last krijgen van andere klachten zoals droogheid en jeuk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een rode huid te verminderen. Om te beginnen kijken we naar de oorzaken van een rode huid. Als je de oorzaak kent, kun je de roodheid behandelen en zelfs helpen voorkomen. Met als resultaat: een verzorgde, egale en zachte huid.
Feiten over een rode huid
De officiële naam voor roodheid op de huid is erytheem. Een rode huid houdt meestal verband met een gevoelige, reactieve huid. Je merkt dan dat je sneller last hebt van een prikkend en/of branderig gevoel na het aanbrengen van huidverzorgingsproducten.
Is je huid rood door tijdelijke omstandigheden zoals extreme kou of een allergische reactie? Dit trekt vaak vanzelf weer weg. Bij twijfel kan het echter nooit kwaad om advies te vragen aan een dermatoloog.
Heb je langer en/of regelmatig last van een rode huid, dan heb je vaak te maken met een huidaandoening. Bekende huidaandoeningen die roodheid veroorzaken zijn rosacea, acne, eczeem en psoriasis.
Waarom ziet de huid van mijn gezicht er rood uit?
Een rode huid (formeel bekend als erytheem) wordt meestal veroorzaakt door een vorm van huidirritatie. Een rode huid komt daarom vaker voor bij mensen met een gevoelig huidtype, omdat ze extra vatbaar zijn voor irritaties. Een rode huid kan eventjes opspelen of een langer aanhoudend probleem zijn en houdt vaak verband met een verstoorde huidbarrière. Heb je last van een rode huid in je gezicht? Dan vind je hieronder de mogelijke boosdoener.
1. Een verstoorde huidbarrière
De huidbarrière (met de officiële naam stratum corneum) is de buitenste laag van je huid. Je huidbarrière is de beschermer van je huid en is daarom belangrijk voor de gezondheid van je huid.
Je huidbarrière bestaat uit verschillende stoffen zoals ceramiden, cholesterol en vetzuren. Samen houden ze vocht in je huid vast en houden ze schadelijke, irriterende stoffen buiten.
Er zijn veel factoren die de huidbarrière kunnen verzwakken. Denk aan agressieve huidverzorgingsproducten of droog, koud weer. Is je huidbarrière verzwakt? Dan krijg je sneller last van huidirritatie, droogheid, jeuk en — je raadt het al — een rode huid.
CeraVe tip: Zoek naar producten met ceramiden
Om je huidbarrière gezond te houden, raden we aan om producten te kiezen die ceramiden bevatten. Alle CeraVe-producten zijn geformuleerd met drie huideigen ceramiden. Samen houden deze ceramiden meer vocht vast en houden ze schadelijke stoffen buiten.
2. Zonnebrand
Het is iedereen weleens overkomen: een verbrande huid. Je vergeet je in te smeren, gaat lekker in de zon zitten… en eindigt met een rode, verbrande huid. Afhankelijk van de ernst van de zonnebrand kan je huid gezwollen en warm aanvoelen, en uiteindelijk zelfs schilferen of vervellen. Hoe lichter je huidskleur is, hoe sneller je verbrandt. Een lichtere huid bevat namelijk minder melanine om uv-stralen te blokkeren. Een huid met meer melanine betekent overigens niet dat je helemaal niet kan verbranden: ook dan blijft het belangrijk om dagelijks je huid te beschermen tegen de zon.
CeraVe tip: Draag elke dag zonbescherming
Een rode huid na het verbranden is tijdelijk, maar de verbranding op zichzelf kan op lange termijn schade aan je huid veroorzaken. Het is daarom belangrijk om het hele jaar door dagelijks zonbescherming te gebruiken. Kies het liefste voor een product met een breedspectrum SPF, liefst factor 30 of hoger. Breng de SPF elke 2 uur opnieuw aan, ook als het winter of bewolkt is of als je veel binnen zit.
Uit ons assortiment is de CeraVe Hydraterende Gezichtscrème met SPF 30 of SPF 50 een fijne optie. Als je toch een keer verbrandt, raadt de American Academy of Dermatology (AAD) aan om binnen te blijven, veel water te drinken, je huid gehydrateerd te houden en koele douches of baden te nemen.
3. Weersomstandigheden
Zoals je weet, kan je huid verbranden door de zon, maar dit is niet de enige manier waarop externe factoren je huid kunnen beïnvloeden. De temperaturen en luchtvochtigheid in je omgeving spelen ook een rol. In de zomer krijgen sommige mensen bijvoorbeeld een rode uitslag die bekendstaat als “hitte-uitslag” (of “prickly heat”). Deze uitslag wordt veroorzaakt door verstopte zweetklieren die na het zweten onder de huid kunnen blijven zitten.
Het tegenovergestelde, namelijk koud, droog weer, kan ook invloed hebben op je huid. Streng winterweer kan de vochtbarrière van je huid verstoren en je huid droog, jeukend, schilferig en gevoeliger maken.
CeraVe tip: Pas je huidverzorgingsroutine aan per seizoen
Je hoeft het weer niet dagelijks te voorspellen, maar pas je huidverzorgingsroutine wel aan op de seizoenen. Zo kun je bijvoorbeeld in de zomermaanden een lichtere dagcrème gebruiken. Je huid produceert in dit seizoen namelijk al meer olie van zichzelf. Tijdens dit seizoen is de CeraVe Hydraterende Oil Control Gel-Crème heel geschikt voor je huidverzorgingsroutine.
Heb je last van roodheid door winterse droogte? Kies dan een niet-comedogene crème of balsem tijdens de wintermaanden, zoals onze Hydraterende Crème en Intensief Herstellende Balsem. Ten slotte kan het in elk seizoen ook helpen om beschermende kleding te dragen. Voorkomen is beter dan genezen!
4. Een bestaande huidaandoening
Soms is een rode huid een symptoom van een langdurige huidconditie. Heb je langere tijd last van een rode huid, dan kan een huidaandoening het onderliggende probleem zijn. Twee veelvoorkomende rode huidaandoeningen zijn rosacea en seborroïsch eczeem. Rosacea herken je aan een rode, vlekkerige huid op de wangen, neus en voorhoofd.
De tweede veelvoorkomende huidaandoening, seborroïsch eczeem, is een chronische huidaandoening die zich uit in de vorm van rode uitslag op het gezicht. Andere voorbeelden van huidaandoeningen met een rode huid als symptoom zijn acne, eczeem en psoriasis.
CeraVe tip: Raadpleeg een dermatoloog
Als je vermoedt dat je rosacea of een andere huidaandoening hebt, is het tijd voor een bezoek aan de dermatoloog. Alleen een medisch professional kan een bestaande huidaandoening diagnosticeren en het beste persoonlijke advies en behandelplan bieden.
5. Allergische reactie of irritatie door agressieve producten
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de verkeerde huidverzorgingsproducten zijn ook weleens de oorzaak van een rode huid. Vooral bij een gevoelige huid kunnen agressieve ingrediënten, zoals alcohol, parfum en bepaalde conserveringsmiddelen (adstringentia), voor irritatie zorgen. Ze drogen de huid uit of tasten de natuurlijke beschermlaag aan, met roodheid als gevolg. Heb je een gevoelige huid? Kies dan voor milde, parfumvrije producten.
CeraVe tip: Kies milde, geurvrije producten
Krijg je een rode huid van bepaalde huidverzorgingsproducten? Dan is het een goed idee om je routine eens aan te passen. Je kunt het beste kiezen voor producten met milde, geurvrije, hypoallergene formules.
Alle producten uit ons assortiment zijn ontworpen om mild te zijn voor je huid en om een gevoelige huid te ondersteunen.
Het is belangrijk om producten te kiezen die passen bij je huidtype.Als je bijvoorbeeld een gevoelige huid hebt die snel rood wordt, zou de Hydraterende Schuimende Reinigingsolie een geschikte reinger kunnen zijn.
6. Te veel scrubben of reinigen
Wist je dat je huid geïrriteerd kan raken door te veel en/of te hard te reinigen? Vooral harde scrubs met korreltjes kunnen je huid flink irriteren. In een poging om je rode huid te reinigen en te exfoliëren, gebruik je misschien wel een product dat het probleem alleen maar verergert.
Onderzoek toont ook aan dat je gezicht te vaak wassen de huid droger en gevoeliger kan maken. Het algemene advies is dan ook om je huid ‘s morgens en ‘s avonds een keer te wassen met een milde reiniger. Was niet te hardhandig en laat de cleanser zijn werk doen.
CeraVe tip: Vermijd overmatig gebruik van reinigers en exfolianten
Less is more als het gaat om verzorging van de gevoelige huid. Lees altijd goed de productinformatie en volg de instructies bij het aanbrengen. Zo voorkom je dat je te hard reinigt of exfolieert. Zoek je een milde, effectieve, exfoliërende optie voor de gevoelige huid? Probeer dan eens het CeraVe Retinol Serum Tegen Vlekjes. Dit gezichtsserum met ingekapseld retinol ondersteunt de verbetering van de huidtextuur en houdt de beschermende huidbarrière intact.
Let op: bezoek altijd een dermatoloog als je langdurig last hebt van een rode huid, schilfering en/of gevoeligheid. Alleen je huisarts of een dermatoloog kan de oorzaken van rode huid beoordelen en een behandeling adviseren.
Zoek je hulp bij het kiezen van de juiste producten voor een rode, gevoelige huid? Ontdek meer op onze website CeraVe.