Hoe verzorg ik een gemengde of donkere huid? | CeraVe
Cerave BLOG
Hoe verzorg ik een gemengde of donkere huid CeraVe

Om welke verzorging vraagt de donkere of gemengde huid?

Icon >

Om welke verzorging vraagt de donkere of gemengde huid?

Hoewel ze rijk is aan melanine, is de donkere of gemengde huid vaak gedehydrateerd. De problematiek van een droge huid gerelateerd aan deze huidtypes is zeer specifiek, wat maakt dat de verzorging van de donkere huid om een aangepaste schoonheidsroutine vraagt. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe de huid te hydrateren als je een gemengde of donkere huid hebt.

Wat kenmerkt de donkere huid?

Een donkere of een gemengde huid heeft de neiging makkelijk uit te drogen. Let wel: dit betekent niet dat deze huidtypes van nature droger zijn. Ze hebben immers hetzelfde hydratatievermogen als een blanke huid, maar zijn minder goed aangepast aan een droog klimaat. In een omgeving als Europa waar de luchtvochtigheid rond de 80% schommelt, houden de donkere huid en de gemengde huid minder goed water vast. Daarom zijn ze gevoeliger voor uitdroging. De uitdrogingsproblemen zijn goed waarneembaar na het douchen: amper afgedroogd zal de huid neiging tot schilfering vertonen. Voor de verzorging van de donkere huid is een dagelijkse diepe hydratatie dan ook uitermate belangrijk.

Is er nood aan specifieke verzorging voor een donkere huid?

Er bestaan geen cosmetische ingrediënten die exclusief zijn voorbehouden aan de donkere huid of de gemengde huid. Aangepaste cosmetische verzorging voor de donkere huid vinden we wel terug bij de haarproducten en make-up. Is de uitdroging van de huid relatief constant? Dan heb je voor de verzorging van de donkere huid voldoende aan een dagelijkse hydratatie met een balsem of crème die rijk is aan lipiden. Het zijn immers de lipiden die instaan voor het vasthouden van water. En de belangrijkste lipiden die we aantreffen in de hoornlaag zijn de ceramiden (45-50% massa). Geef daarom de voorkeur aan hydraterende verzorgingsproducten die verrijkt werden. Alvorens dieper in te gaan op hoe de huid te hydrateren, onderstrepen we graag nog eens hoe belangrijk het is om verschillende crèmes te gebruiken voor lichaam en gezicht: het is namelijk aangewezen om een minder vette crème te gebruiken voor het gezicht. Als de droogheid van de huid zich verder blijft manifesteren, kan je ook kiezen voor diepere hydraterende behandelingen.

De verzorgingsroutine voor de donkere en de gemengde huid.

1) Reinig en demaquilleer de gemengde of donkere huid steeds in alle zachtheid

Gezien de natuurlijke aanleg voor droogheid en gevoeligheid, heeft de gemengde of donkere huid nood aan milde hygiënische producten, hypoallergeen en relipidant, met een zachte structuur zoals een crème of wasolie.

2) Dagelijks intensief hydrateren

We kunnen niet genoeg herhalen dat een dagelijkse hydratatie essentieel is voor een mooie, soepele en stralende huid. Maar hoe kan je de huid dan best hydrateren? De gemengde of donkere huid dient zowel ’s ochtends als ’s avonds gehydrateerd te worden volgens de specifieke noden van het aangezicht en het lichaam. Het doel? Je huidbarrière herstellen en het vochtverlies tot een minimum beperken.