Hoe verzorg je de huid van je baby? | CeraVe
Cerave BLOG
Hoe verzorg je de huid van je baby CeraVe

Wat kenmerkt de huid van een baby of kind?

Icon >

Wat kenmerkt de huid van een baby of kind?

Vóór het 6de levensjaar heeft de huid nog niet hetzelfde afweermechanisme ontwikkeld als dat van de volwassen huid. De huid van een baby of een jong kind vraagt dan ook om een specifieke verzorging. We geven hier wat extra uitleg.

Wat typeert de huid van een baby of kind?

De huid van een boorling of een kind is anders de jouwe. Hoewel ze uit hetzelfde aantal lagen bestaat als die van een volwassene, is de huid van een baby of een kind 5 tot 6 keer dunner. Bovendien reageert ze sterker op externe agressies, wat vooral te wijten is aan de minder actieve talgklieren en het feit dat de huidcellen minder dicht op elkaar zitten dan bij een volwassene. De hydrolipidenfilm die geacht wordt de huid aan de oppervlakte te beschermen, is nog bijzonder kwetsbaar. Daarom is de huid van een baby of kind makkelijk gevoelig en droger. Ook warmteverlies treedt sneller op bij een jong lichaam waardoor het kind (en dus ook de huid van de baby of het kind) gevoeliger is voor temperatuurschommelingen. Tevens is de zuurgraad van de huid bij een pasgeborene lager dan bij een volwassene. De pH zal iets minder dan 7 bedragen, terwijl dit bij een volwassene rond de 5,5 schommelt. Ook dat kan de doordringbaarheid van de huid beïnvloeden en vatbaarder maken voor irritaties.

Pas rond het 6de levensjaar bereikt de huid een volwassen structuur. Tijdens de puberjaren zal de activiteit van de talgklieren onder invloed van hormonale veranderingen nog extra toenemen. Deze zorgen trouwens ook voor het onderscheid tussen de huidstructuren van jongens en meisjes, die tot dan gelijk waren.

Hoe verzorg je de huid van een baby of kind?

Alle bovenvermelde redenen onderstrepen de nood aan een specifieke verzorging van de huid van een baby of kind.

1)Reinig in alle zachtheid

Gebruik eerst en vooral zachte producten. Vermijd daarom alkalische zepen die de lipiden aan de oppervlakte van de huid uitschakelen en zo de huid droog maken. Om de kans op een droge huid te beperken, is het ook best niet te lang te baden. Water heeft inderdaad de neiging de huid aan te vallen, vooral als dat water vrij warm is.

2)Hydrateren

Gebruik voor de dagelijkse hydratatie hypoallergene verzorgingsproducten zonder parfum en op maat van de gevoelige babyhuid. Vraag in het geval van een atopische huid advies aan de kinderarts of dermatoloog.

3)Bescherm de huid tegen de zon

UV-stralen zijn bijzonder schadelijk voor de huid van een baby of kind aangezien de melanineproductie nog vrij zwak is. Het is dan ook uiterst belangrijk om in de zon gebruik te maken van zonbescherming met factor 50. Ook kleding met anti-UV is een goede optie om de huid van een baby of kind te beschermen. Vergeet ten slotte de hoed of pet en zonnebril niet bij blootstelling aan de zon.

Focus op atopisch eczeem.

Atopische dermatitis (ook wel atopisch eczeem genoemd) is een veel voorkomende huidaandoening bij kinderen. Ongeveer 10% à 20% van de kinderen krijgt ermee te kampen. In een derde van de gevallen verdwijnt de ziekte vanzelf tegen het einde van de kindertijd, maar anderen lijden er ook als volwassene nog aan. Getroffen personen hebben een tekort aan lipiden en natuurlijke hydratatiefactoren. Zo wordt de beschermende barrière van de huid zwakker.

De ziekte uit zich in extreme droogte, prikkelbaarheid en schilfering van de huid. Wanneer de dermatitis inactief is, is het dan ook noodzakelijk de huid dagelijks te hydrateren. Gedurende een actieve fase moet het kind een behandeling volgen om de ontstekingen van de huid en de jeuk te verlichten.