Wat zijn mee-eters en hoe ontstaan ze?
Mee-eters zijn een mild type acne dat kleine, zwarte of bruine puntjes op de huid vormt. Vrijwel iedereen krijgt er weleens last van, vooral bij een vette of acnegevoelige huid. Ze kunnen behoorlijk hardnekkig zijn en komen vaak voor op de neus, kin en het voorhoofd. Hier vind je alle informatie over mee-eters, inclusief oorzaken en hoe je ze effectief kunt behandelen en voorkomen met een geschikte huidverzorgingsroutine.
Overzicht
4 weetjes over mee-eters
Wat zijn mee-eters?
Mee-eters vallen onder comedonale acne. Als je poriën verstopt raken door olie, bacteriën of dode huidcellen, kunnen ze gaan ontsteken. Dat resulteert in kleine puntjes, oftewel comedonen. Deze comedonen manifesteren zich op twee manieren: als whiteheads (gesloten comedonen) of als mee-eters (open comedonen).
Bij witte puntjes of comedonen is de porie volledig toe, dat leidt tot een wit of vleeskleurig bultje. Mee-eters ontstaan daarentegen wanneer de opening van een porie groter wordt, en zo blootgesteld wordt aan de lucht. Je herkent ze aan de typische donkere kleur.
Wat veroorzaakt mee-eters?
Je weet al dat mee-eters ontstaan door verstopte poriën, ook wel comedonen genoemd. Maar hoe raken je poriën eigenlijk verstopt? Als je van nature een vette huid hebt, loop je een groter risico op mee-eters. Je huid produceert te veel talg, waardoor je poriën gemakkelijker verstopt raken. Bij tieners spelen ook hormonale schommelingen een rol. En ja, het aanraken van je gezicht met vuile handen kan ook problemen veroorzaken.
Hoewel ze geen rechtstreekse oorzaak zijn, hebben comedogene (poriën-verstoppende) cosmetica of verkeerde huidverzorgingstechnieken ook een invloed op de ontwikkeling van mee-eters. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld de neiging om hun vette huid vaker te gaan wassen om overtollig talg te verwijderen. Maar dat kan ervoor zorgen dat je huid net nog meer talg gaat aanmaken om het tekort aan vocht te compenseren.
Veelvoorkomende misvattingen over mee-eters
Mee-eters zijn een veelvoorkomend probleem, maar er bestaan tegelijk ook veel misverstanden over. Om valkuilen te vermijden, hebben we een lijst met enkele van de meest voorkomende mythes over mee-eters.
Mythe #1: Mee-eters worden veroorzaakt door vuil
Mee-eters hebben niets te maken met vuil of met hoe vaak je je gezicht wast of scrubt. Hun donkere kleur ontstaat door een chemische reactie (oxidatie), waarbij zuurstof in de lucht reageert met melanine (huidpigment). Hoewel een goede reiniging het uiterlijk van je huid beïnvloedt, wordt vuil niet beschouwd als de belangrijkste oorzaak van mee-eters.
Mythe #2: Mee-eters worden veroorzaakt door je eetpatroon
Wat je eet, kan je huid beïnvloeden. Maar als het gaat om eten en puistjes, is er nogal wat onenigheid. Momenteel wijzen onderzoeken erop dat zuivelproducten en wei-eiwit misschien een rol spelen bij acne.2
Als je vermoedt dat je dieet invloed heeft op je huid, is het slim om een afspraak te maken met je huisarts of dermatoloog.
Mythe #3: Make-up is een no-go als je mee-eters hebt
Als je make-up gebruikt, vraag je je misschien af of dat de schuldige is achter je mee-eters. Is dat echt zo? Dat kan. Het gebruik van de verkeerde make-up, of het niet goed of niet grondig reinigen kan bijdragen aan acnevorming. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen make-up mag dragen.
Tip: Gebruik niet-comedogene producten (die verstoppen je poriën niet) en make-upformules die speciaal zijn ontworpen voor een acnegevoelige huid.
Mythe #4: Ik moet mee-eters uitknijpen om ervan af te komen
Het is verleidelijk om je mee-eters uit te knijpen, maar je doet het beter niet. Je kunt je huid irriteren en beschadigen, vooral als je te hard knijpt. Je loopt ook het risico dat je de mee-eters dieper in je huid duwt of meer talg en bacteriën toevoegt, wat het probleem alleen maar erger maakt of andere vormen van acne veroorzaakt.
Heb je last van hardnekkige mee-eters? Maak een afspraak bij je dermatoloog voor een professionele reiniging. Daar hebben ze alle benodigde tools en expertise om mee-eters effectief te verwijderen en te voorkomen dat ze snel terugkomen.
Mythe #5: Mee-eters en grote poriën zijn hetzelfde
Vergrote poriën worden vaak verward met mee-eters, terwijl de twee los van elkaar staan. Iedereen heeft poriën. Bij sommige mensen zijn ze gewoon wat groter en zichtbaarder. Maar dat betekent niet per se dat ze verstopt zijn of dat je mee-eters hebt. Er zijn veel factoren die de grootte van je poriën beïnvloeden, zoals zonschade, je genen en je leeftijd.
Tips om mee-eters te behandelen en te voorkomen
Mee-eters verdwijnen vaak vanzelf als je ouder wordt, maar dat is niet altijd zo. Zit je in de knoop met hardnekkige mee-eters? Je bent zeker niet de enige! Hier volgen enkele slimme tips om ze te voorkomen en te verminderen.
Gebruik een milde reiniger voor een acnegevoelige huid
De American Academy of Dermatology (AAD) adviseert om een acnegevoelige huid twee keer per dag te wassen: ‘s ochtends en ‘s avonds. Ook na het zweten raden we aan om je huid te reinigen. Wil je je mee-eters verminderen? Gebruik een milde gezichtsreiniger met 2% salicylzuur, zoals CeraVe Anti-Onzuiverheden reinigingsgel
Salicylzuur is een bètahydroxyzuur (BHA) en helpt tegen acne door de natuurlijke afschilfering van de huid te bevorderen. Het is vetoplosbaar, waardoor het diep in de verstopte poriën kan doordringen en bijzonder effectief is in het verminderen van mee-eters.
Sla je moisturizer niet over
Of je nu last hebt van mee-eters of een ander type acne, zoals papels of pustels, sla je hydraterende gezichtscrème niet over. Wat je wel kan doen is switchen naar een lichte, niet comedogene moisturizer die hydrateert zonder je poriën te verstoppen. Een topduo is de Cerave Hydraterende gezichtscrème met SPF30 voor overdag en de Cerave Hydraterende gezichtscrème voor 's nachts. Beide gezichtscrèmes zijn allergievriendelijk, olievrij en bevatten geen geurstoffen. Geschikt voor elk huidtype, inclusief de acnegevoelige huid. Net als alle andere CeraVe producten bevatten ze drie essentiële ceramiden die vocht helpen vasthouden en de beschermende barrière van je huid te versterken.
Kies acnebehandelingen met salicylzuur of retinol
Een milde scrub met chemische exfolianten zoals salicylzuur is bijzonder effectief tegen mee-eters. Overweeg eens een dagelijkse acnebehandeling met 2% salicylzuur, zoals de CeraVE anti-onzuiverheden verzorging. Deze gel hydrateert de huid, vermindert acne, verkleint de poriën en laat de huid gladder aanvoelen. Breng het aan op een schone, droge huid na het wassen.
Een andere optie is een retinolserum, zoals het CeraVe Retinol Serum tegen vlekjes. Deze parfumvrije serum maakt je huidtextuur gladder en helpt poriën te verkleinen. Het is geschikt voor dagelijks gebruik en verfijnt je huid zonder de beschermende barrière te beschadigen.
Verwijder altijd je make-up voor het slapengaan
Draag je make-up? Vergeet dan niet om je huid elke avond te reinigen voor je naar bed gaat. Make-uprestjes kunnen je poriën verstoppen en mee-eters verergeren. Een make-up remover in combinatie met je gebruikelijke gezichtsreiniger zorgt voor een extra grondige reiniging.
De American Academy of Dermatology adviseert ook om je make-up te verwijderen voor en na het sporten.4
Vermijd het aanraken van je gezicht
Je handen dragen oliën en bacteriën over die mee-eters kunnen veroorzaken, dus beperk het aanraken van je gezicht zoveel mogelijk. Was eerst je handen voordat je je gezicht aanraakt.
Raadpleeg een dermatoloog
Merk je geen verbetering ondanks je aangepaste routine? Maak een afsprak bij je dermatoloog. Een huidexpert kan je adviseren en al je vragen beantwoorden. In sommige gevallen zijn professionele behandelingen of medicatie op voorschrift nodig tegen hardnekkige acne.
Referenties
-
Referenties
- “Blackheads: What They Look Like, Treatment and Prevention.” Cleveland Clinic, 2023.
- Shmerling, Robert H., MD.“Does Diet Really Matter When It Comes to Adult Acne?”Harvard Health, Aug. 2020.
- “Face Washing 101.” American Academy of Dermatology Association, 2023.
- “Is Your Workout Causing Your Acne?” American Academy of Dermatology Association, 2023.